Неділя, 12.05.2024, 15:13
Освіта Миргородщини
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наші партнери
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

До нас заходили
счетчик посещений
відвідувачів

Головна » 2013 » Грудень » 2 » ГАШ – це школа майбутнього.
12:22
ГАШ – це школа майбутнього.


Громада процвітає, коли її члени садять дерева,

                                                              у затінку яких їм ніколи не доведеться сидіти.

                                                                                                    Давньогрецьке прислів’я.


В умовах  стрімких змін, переходу до високотехнічного, інформаційного суспільства перед кожним навчальним закладом стоїть завдання побудувати школу з новою філософією управління, оновленою системою цінностей і пріоритетів.

   Саме громадсько-активна школа (ГАШ) здатна об’єднати активних творчих людей, які орієнтуються на ідеали громадянського суспільства, демократизацію освіти, перетворення школи на просвітницький і культурний центр громади.

   Школа не може існувати окремо від потреб громади, саме вона  -  ініціатор її розвитку. Філософська основа цієї концепції зародилася ще на початку ХХ століття, з виникненням вечірніх шкіл для дорослих. Однак сучасний рух, спрямований на вихід школи за межі освітнього закладу і перетворення її на центр місцевої громади розпочався 1935 року у США, де з ініціативи вчителя фізкультури середньої державної школи Френка Менлі і за фінансової підтримки Чарльза Стюарта Мотта, відомого промисловця і філантропа, було впроваджено експериментальну програму, яка охоплювала 5 шкіл міста Флінта у штаті Мічиган і була спрямована на надання освітніх послуг для дорослих. Відтоді модель громадсько-активної школи розповсюдилася по всьому світу і тепер використовується  у тисячах шкіл 85-ти країн.

   В Україні ГАШ почали активно впроваджувати з 2003 року і сьогодні таких шкіл в нашій країні 811. Нині і маленька сільська школа, і величезний навчальний заклад мегаполісу можуть знайти власний  варіант розвитку за моделлю ГАШ. Новітні потреби розвитку освіти у селі в умовах сучасної демографічної та економічної ситуації і те, що історично українська школа завжди була центром місцевої громади сприяли тому, що Дібрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів взяла за основу модель ГАШ, зробивши це однією з перших на Полтавщині, де таких шкіл наразі 42.

   Поступово, через конкретні справи набувається досвід ГАШ, в процесі якого відбувається демократизація навчального процесу, доступність шкільних ресурсів для всіх членів громади, можливість для батьків бути залученими до процесу ухвалення рішень щодо якості освіти  їхніх дітей та участь у житті школи.

   25-26 листопада 2013 року за підтримки Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» та Фонду Чарльза Стюарта Мотта у місті Ірпіні Київської області відбулася міжнародна конференція «10 років упровадження програми «Школа як осередок розвитку громади» в Україні: знання, практика, досвід», у якій взяли участь  не лише представники України та країн СНД, а й Польщі, Чехії, Монголії та Великобританії. Досвід створення та розвитку громадсько-активних шкіл в освітніх закладах Полтавської області, зокрема Дібрівської ЗОШ I-III ступенів Миргородського району, представляв директор цього навчального закладу Олег Миколайович Рудченко.

   У своєму виступі Олег Миколайович розповів  учасникам конференції  про досягнення в ході  реалізації програми «Школа як осередок розвитку громади», а саме: спільно з ПОІППО на базі Дібрівської ГАШ була проведена  обласна науково- практична конференція «Українська модель громадсько-активної школи; школа була однією з 10-ти в нашій країні, котрі взяли участь 2010 року у міжнародному проекті «Міжнародні стандарти якості діяльності ГАШ», провівши самооцінювання; створено волонтерський рух «Даруй добро» та освітньо-інформаційну програму «Школа розвитку комунікативного учня «Нове покоління»»; участь у районних та всеукраїнських акціях, серед яких «Краса і біль України», «Професія моєї мрії», «Джерело надії. День благодійника» та багато інших; спільно з громадою села відновлено роботу Будинку культури; започатковано традицію проведення батьківських вечорів та Днів відкритих дверей ГАШ; продовжується робота комп’ютерного клубу для громади села.  Олег Миколайович  також зазначив, що велика увага приділяється налагодженню партнерських відносин із Дібрівською сільською радою, ДП «Дібрівський кінний завод», агрофірмою «Укрлатагро», мешканцями села і просто людьми, які зацікавлені в розвитку громади; окрім того, школа не залишається байдужою до освітніх, соціальних, оздоровчих послуг, покращення навчання учнів, зміцнення родини та стосунків між мешканцями громади. Таким чином, ГАШ стала  освітнім та культурним центром, ресурси якого ефективно використовуються в інтересах усіх мешканців громади.

   Отже, ГАШ – це рушійна сила змін і розвитку громади.  На її прикладі вдається показати, що навчання можливе протягом усього життя, а батьки, які беруть  участь у цьому процесі, - чудовий взірець для своїх дітей. Школа стала лідером у громаді, і, сподіваємось, що надалі ми не лише не втратимо своїх позицій, а й заохотимо до розвитку й інші школи району. Адже ГАШ, на наш погляд, - це школа майбутнього.  
Переглядів: 446 | Додав: mirgvo9629 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Новини відділу освіти
[19.09.2016]
Окружні змагання з техніки пішохідного туризму на місцевості (0)
[16.09.2016]
Юні туристи з Декабристів (0)
[12.09.2016]
Інструктивно-методична нарада для заступників директорів з навчально-виховної роботи (0)
[12.09.2016]
Районні змагання із спортивного орієнтування на місцевості (0)
Останній доданий фотоальбом
Палац культури курорту Миргород
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024Design by AleksKan