П`ятниця, 10.05.2024, 01:41
Освіта Миргородщини
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наші партнери
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

До нас заходили
счетчик посещений
відвідувачів

Головна » 2013 » Листопад » 20 » ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖІ ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ МИРГОРОДЩИН
16:10
ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖІ ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ МИРГОРОДЩИН

Змістовний та всебічний розвиток  дитини є не лише підґрунтям для подальшого здобутку певних навичок,  знань та майбутньої  професії, а й запорука розвитку творчих здібностей. Своїм указом Президент України оголосив  2013 рік – роком дитячої творчості, звернувши увагу на те, яке велике значення набуває необхідність виявлення та розвитку творчих здібностей і таланту дітей.

Президент України Віктор Янукович ставить завдання, щоб кожна дитина, незалежно від місця свого проживання - у столиці або у віддаленому селищі - мала рівні можливості для додаткової освіти й розвитку.

Саме стану функціонування мережі позашкільного навчання було присвячене перше питання щотижневої  наради у голови райдержадміністрації, що відбулася 18 листопада за участі заступників голови райдержадміністрації та керівників структурних підрозділів, установ та організацій району.

У районі позашкільну освіту надають станції юних туристів та юних натуралістів. Як зазначив у своєму виступі директор районної станції юних туристів В.Чугуй, мережа гуртків станції юних туристів складається з 50 гуртків спортивного та краєзнавчого спрямування, які відвідують 750 школярів. У 2012-2013 навчальному році кількість вихованців райСЮТур становила 707 дітей, що на 43 гуртківця менше, ніж в цьому навчальному році.

Спостерігається значна зацікавленість учнів до занять у гуртках туристсько-спортивного та туристсько-краєзнавчого напрямів. Протягом багатьох років юні туристи-краєзнавці Миргородщини є активними учасниками Руху за збереження і примноження звичаїв, традицій та обрядів українського народу: "Моя земля – земля моїх батьків”. Постійно проводяться змагання, зльоти, конкурси з вихованцями станції та учнями загальноосвітніх навчальних закладів. Гуртківці збирають матеріал про роки Великої Вітчизняної війни, знайомляться зі своїм краєм, його природою, історією та культурою, звичаями та обрядами нашого народу під час екскурсій, туристських прогулянок, походів різної тривалості, поповнюють експозиції музеїв при закладах освіти, допомагають ветеранам у повсякденному житті та побуті.

Час та зміни в суспільстві вимагають від педагогічного колективу перегляду питання щодо напрямів позашкільної освіти. Особливо актуальним є розширення мережі гуртків національно-патріотичного та військово-патріотичного спрямування. В зв’язку з цим районна СЮТ в 2013-2014 навчальному році відкрила 4 гуртка козацько-лицарського виховання «Джура» та 12 гуртків «Зірниця».

24 квітня 2013 року районною станцією юних туристів спільно з методичним кабінетом відділу освіти райдержадміністрації та представниками Миргородської гвардійської Галицької ордена Червоного прапора та Кутузова ІІІ ступеня бригади тактичної авіації був проведений І етап Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця». На нього прибуло 170 учасників з 11 шкіл Миргородського району.

16 травня 2013 року районною станцією юних туристів спільно з методичним кабінетом відділу освіти райдержадміністрації та представниками Українського козацтва Миргородського полку був проведений районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), в якому взяли участь 85 учасників.

Про цілеспрямовану роботу педагогічних та учнівських колективів районної СЮТ свідчить той факт, що на теренах району за період з січня 2013 року по листопад 2013 року проведено 4 районних, 6 окружних змагань, районний конкурс звітів Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина – Україна» та історико-географічну експедицію «Історія міст і сіл України». В масових туристсько-краєзнавчих заходах за цей період взяли участь 915 гуртківців та школярів Миргородщини. Щороку проводиться туристсько-краєзнавча Спартакіада школярів Миргородщини.

За сприянням районної СЮТ в районі відкрито та працюють 4 музеї: етнографічний музей «Українська світлиця», при Савинцівській ЗОШ І-ІІІ ст., краєзнавчий музей при Кибинській ЗОШ І-ІІІ ст., краєзнавчий музей при Трудолюбівській ЗОШ І-ІІІ ст., історико-етнографічний музей при Біликівській ЗОШ І-ІІІ ст. Також планується відкрити музей на базі Полив’янського НВК.

Інформуючи присутніх директор районної станції юних натуралістів В.Станіславський зазначив, що станція юних натуралістів порівняно з 2012- 2013 навчальним роком збільшила кількість гуртків з 42 до 51, в них навчаються 750 дітей шкільного віку. Гуртки районної станції юних натуралістів діють в 19 школах району по 15 профілям.

Гуртківці Великосорочинської ЗОШ І-ІІІ ступенів щороку беруть активну участь в акції«Майбутнє лісу у твоїх руках», ініціаторами якої є  члени  шкільного  лісництва.

В обласному етапі 6 Міжнародного екологічного конкурсу в номінації «Казка в прозі» пошуковий загін «Юні екологи» гуртка «Зелені робінзони» отримав Диплом І ступеню. Диплом ІІ ступеню в обласному етапі Всеукраїнської трудової акції «Кролик» отримав гурток «Любителі домашніх тварин».

 Додаткову позашкільну освіту здобувають 1450 учнів (58%). Гуртки позашкільних закладів працюють у всіх загальноосвітніх школах.

Суттєвим елементом гармонійного виховання дитини є фізична культура і спорт.

Профілактика захворювань, у тому числі через заняття спортом відіграє важливу роль. Тому першочерговими завданнями місцевої влади Президентом визначено наведення ладу зі шкільними спортивними майданчиками.

Популяризація здорового способу життя серед дітей та підлітків району є одним з пріоритетних напрямків діяльності. І значною мірою цьому сприяє робота дитячо-юнацької спортивної школи «Колос», в якій навчається 219 учнів, з відділеннями у Ромодані, Великих Сорочинцях, Попівці, Комишні, Дібрівці, Гаркушинцях, Трудолюбі.

Підсумовуючи обговорення, голова райдержадміністрації О.Волошко вказав на необхідність збереження динаміки розвитку позашкільної освіти, адже це не просто заповнене дозвілля, а сприяння гармонійному розвитку дітей, їх профорієнтації, а також зменшенню кількості правопорушень серед неповнолітніх.

Переглядів: 374 | Додав: mirgvo9629 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Новини відділу освіти
[19.09.2016]
Окружні змагання з техніки пішохідного туризму на місцевості (0)
[16.09.2016]
Юні туристи з Декабристів (0)
[12.09.2016]
Інструктивно-методична нарада для заступників директорів з навчально-виховної роботи (0)
[12.09.2016]
Районні змагання із спортивного орієнтування на місцевості (0)
Останній доданий фотоальбом
Палац культури курорту Миргород
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024Design by AleksKan