П`ятниця, 10.05.2024, 17:41
Освіта Миргородщини
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наші партнери
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

До нас заходили
счетчик посещений
відвідувачів

Головна » 2011 » Грудень » 22 » Чудове місце для зустрічі зі Святим Миколаєм
11:24
Чудове місце для зустрічі зі Святим Миколаєм

      Святого Миколая чекають усі діти,бо вірять, що він неодмінно завітає до їхньої оселі та принесе подарунок. Напередодні  цього свята отримали подарунок від адміністрації школи та батьків і учні Кибинської ЗОШ І-ІІІ ступенів – екскурсійну поїздку до  заповідника-музею  М.В.Гоголя, який знаходиться в одному із сіл мальовничої Полтавщини.

 

Молодші школярі біля будинку М.В.Гоголя

Одноповерховий будинок з чотирма дерев’яними колонами, поруч із ним – флігель. Саме тут, у колишній Василівці  (тепер с.Гоголеве Шишацького району),  пройшли дитячі та юнацькі роки майбутнього письменника. Тут  він захопився героїчною історією  українського народу, легендами, переказами і дуже  полюбив українські пісні. Знайомство із заповідником ми розпочали з огляду будинку. У першому залі екскурсовод познайомила нас із документами, що розповідають про історію садиби Гоголя, його батьків, дитинство  та навчання Миколи в  Полтавському повітовому училищі.  Другий зал присвячений рокам навчання Миколи Гоголя в Ніжинській гімназії вищих наук 

(1821-1828 р.р.). Із  розповіді екскурсовода ми дізналися, що в цей час формуються характер  та літературно-художні інтереси  письменника.  Відвідуючи ярмарки, весілля в Ніжині та Василівці,  він слухав українські пісні,  збирав і записував  приказки, прислів’я. З неабияким інтересом ми переглядали експонати третього залу, які дали нам уявлення про петербурзький  період життя і діяльності письменника, довідались  про історію написання «Вечорів на хуторі біля Диканьки» , де використано український фольклор, про дружбу Миколи Васильовича з О.С.Пушкіним, яку він проніс через усе життя. Експозиції четвертого залу допомогли нам уявити, у яких умовах Марія Іванівна, мати великого письменника, займалася веденням господарства,  писала ділові папери і листи. Звернули ми увагу і на факсимільні копії із листів  Миколи Васильовича з матір’ю; дізналися й про те,  що кольорові вітражі у вітальні та кімнаті матері виконані за ескізами  М.В.Гоголя;  привабив увагу портрет письменника-авторський  літографічний відтиск А.Г.Венеціанова.

        Переглядаючи експонати п’ятого та шостого залу, ми були приємно здивовані тим, що М.В.Гоголь мав здібності дизайнера, бо  оформленням їдальні  та вітальні займався власноруч. Матеріали сьомого та восьмого залів свідчать про становлення М.В.Гоголя як «поэта жизни действительной». Серед експонатів-перше видання збірки «Миргород» (1835 р.).  У наступних двох залах ми дізналися про найважливіші  епізоди творчості Гоголя в період з 1835 по 1848 рр. («Ревізор», «Шинель», «Мертві душі»), також відвідали флігель, який має вигляд старовинної  української мазанки під очеретяним  дахом.  Там нас привітно зустріла екскурсовод, яка грала роль сестри Миколи Гоголя -  Єлизовети Василівни. Вона й  розповіла, що  у цьому флігелі  письменник  зупинився під час останніх  відвідин Василівки (починаючи з 1848 р.) і займав дві кімнати:  вітальню і робочий кабінет.  

        

Під час екскурсії

Чекали нас і приємні сюрпризи. У  вітальні відбулася  зустріч з матір’ю Миколи Гоголя-Марією Іванівною, роль якої майстерно виконала екскурсовод. Щирою, душевною  була її розповідь  про сина.  Відповіла вона і на численні запитання учнів про дитинство, юність, творчість М.В.Гоголя, родинні  зв’язки Гоголів -Яновських з  Дмитром Трощинським, який жив у нашому  селі, про те, що і маленький Микола неодноразово відвідував маєток пана Трощинського, у  якому особливу його увагу привертала бібліотека та домашній театр. Учні  повідомили про експонати свого шкільного музею, які розповідають про життя та творчість великого письменника,  його зв’язки з Кибинцями.

      Після ознайомлення із флігелем ми оглянули парк-сад, у якому ростуть улюблені дерева Гоголя: дуби, липи, клени. Доріжками спустилися до дзеркальних  вод ставка, пройшлися алеєю, відвідали  храм, який у сім’ї  Гоголів називали «храмом самотності».

      Мудреці-філософи стверджують, що «найбільша таємниця Всесвіту-життя, найбільша таємниця людини-творчість». Творчість пов’язана  з мистецтвом і талантом, який присутній у кожному із нас. Та в одних ця іскра Божа  ледь тліє, в інших палає, осяюючи та зігріваючи світ.  М.В.Гоголь зігрів сяйвом свого геніального таланту багато поколінь читачів. Його ім’я належить вікам. І нам, нащадкам великого Гоголя, завжди пам'ятатимемо про це.


Запашні короваї від Святого Миколая

    А наприкінці екскурсії нас чекав ще один сюрприз-зустріч із Святим Миколаєм. Він привітав нас із святом та подарував запашні короваї. Незабутні враження залишились після екскурсії, діти повірили у чарівне свято  Миколая. «Як тут гарно, чудове місце для зустрічі з нами  вибрав Святий Миколай! Тільки як він дізнався, де нас шукати?»,- запитували здивовані молодші школярі.

       Світлана Короленко,

класний керівник

Переглядів: 472 | Додав: Medardus | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Погода
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Новини відділу освіти
[19.09.2016]
Окружні змагання з техніки пішохідного туризму на місцевості (0)
[16.09.2016]
Юні туристи з Декабристів (0)
[12.09.2016]
Інструктивно-методична нарада для заступників директорів з навчально-виховної роботи (0)
[12.09.2016]
Районні змагання із спортивного орієнтування на місцевості (0)
Останній доданий фотоальбом
Палац культури курорту Миргород
Архів записів
Copyright MyCorp © 2024Design by AleksKan